“Ik wist niet dat het niet mocht, anders had ik het niet gedaan.
Om zijn vruchtbaarheid een boost te geven had ie van zijn brandnew Chinese schoonouders kruiden gekregen. Hij voelde zich wel beledigd – HOEZO zou hij hulp nodig hebben bij ’t kinderen maken!? – maar om hen niet voor het hoofd te stoten had ie die pillen toch meegenomen naar Nederland. Bij de douane bleek het te gaan om een beschermde plantensoort. Shit! De boete vocht hij aan bij de rechter: ‘ik wist niet dat het niet mocht, anders had ik het niet gedaan!’
Heb je het ook gezien bij ’t zappen, ergens vorige week?
En de rechter zegt dan: ‘Niet weten dat het niet mocht, dat is geen argument. Iedereen wordt verondersteld de wet te kennen’.
Zo is het ook bij de Wet van Sinterklaas.
Ik vroeg een leidinggevende in de zorg: ‘En, heb je de Wet van Sinterklaas opgehangen bij je spreektafel?’
En hij zei: ‘Nee, maar hij zit stevig in mijn hoofd’.
OK.
En daar hebben we nou precies niets aan.
Dat wil zeggen, als je leidinggevende bent en je wilt je medewerkers uitnodigen tot een open en eerlijk gesprek. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Veel mensen cijferen zich weg, passen zich aan of schuiven hun verantwoordelijkheid aan de kant. Dan is het fijn om de ander expliciet uit te nodigen tot het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt en voor hun bijdrage daaraan. En dat kan op een aansprekende manier met de Wet van Sinterklaas.
Maar dan moet je ‘m wel even toelichten. En nog een keer. En misschien nóg een keer.
En ‘m ophangen, zodat het na te lezen is, en de uitleg meegeven.
En ‘m vaak benoemen. Zodat de permissie om te zeggen wat je echt wilt ook beklijft.
Snap je?
Veronderstellen dat een gesprek gaat onder de voorwaarden van de Wet van Sinterklaas is niet voldoende. Samen doorspreken wat de Wet inhoudt en wat het gevolg is – namelijk dat ieder verantwoordelijkheid neemt voor z’n eigen bijdrage – is een fundament voor en goed gesprek.
Jouw eigen exemplaar van de Wet van Sinterklaas
Download de Wet van Sinterklaas hier. Mét uitleg waarom het werkt. Lees ‘m eens door en doe er je voordeel mee.
Hang ‘m naast je spreektafel, op de koelkast, bij de koffieautomaat en op het whiteboard achter je bureau. Zorg dat iedereen ‘m kent!
Wil je meer weten over de Wet van Sinterklaas en hoe je ‘m kunt toepassen?
En als je gesprekspartners opeens gaan zeggen wat ze echt willen – dat kan ook voor jou misschien gedoe opleveren. Wil je daar eens over doorpraten?
Dat kan natuurlijk. Neem gerust contact op dan plannen we een telefoontje of we spreken wat af.
Bellen kan op 06 52 372 572 , mailen kan naar info@heldere-zaken.nl.
Zie er naar uit je te spreken!
Vieve