Ik ben over the moon, zo blij ben ik! It’s a dream come true.
Ik ‘heb’ een voorstelling!
Een voorstelling over het gedoe in de Dramadriehoek met als titel ‘Ja zo gaat het hier nou eenmaal’.
En het mooiste is: het gaat echt over jullie, over jouw organisatie.
Hoe dan? Lees even mee.
Frustratie en onmacht op de werkvloer: een voorstelling
Waar mensen samenwerken, is gedoe. Soms veel, soms weinig, soms zijn kleine dingen al genoeg voor veel gedoe. Het is een gegeven en het hoort erbij.
Maar als de last té groot wordt, als het gedoe teveel tijd, energie en plezier kost, als de resultaten eronder gaan lijden, dan is het goed om te weten wat je eraan kunt doen.
Denk aan dit soort situaties:
- afspraken niet nakomen en dat heel gewoon vinden
- niet rechtstreeks uiten van irritaties maar er wel (veel!) met collega’s over praten
- sowieso moeilijk vinden om aan te spreken (ook leidinggevenden hebben daar wel eens last van)
- vreselijk dominante collega die overal zijn plasje over moet doen en die niemand schijnt te kunnen stoppen
- ‘vroeger toen alles nog veel beter was’
- vergaderingen waar je verplicht bij moet zijn ook al heb je betere dingen te doen
- collega’s die een hecht clubje vormen en anderen buitensluiten
- enzovoort! Ik kan er een boek over schrijven. Jij waarschijnlijk ook, toch?
Herkenning door er naar te kijken
Iedereen kent het gedoe van de Dramadriehoek als zijn of haar broekzak maar we hebben lang niet altijd in de gaten welke rol we er zelf in spelen. Het doel van de voorstelling is – naast een hoop plezier – dat je het gedoe leert herkennen én ziet hoe je het zelf aan de gang houdt. En hoe je er een andere draai aan kunt geven.
De voorstelling gaat over jullie. Letterlijk.
De gespeelde scenes zijn voor een groot deel maatwerk, geschreven de praktijk van de organisatie waarvoor we spelen. Aan de hand van herkenbare situaties uit zowel privé- als werkomgeving leggen we het achterliggende patroon van gedoe uit en bieden we een oplossingsrichting. Het is leuk, het is herkenbaar, het schuurt een beetje en het is interactief (maar geen zorgen, je hoeft niet mee te spelen). En achteraf is er veel stof tot nadenken en napraten.
Kortom: geen moeilijke sessies en toch de hete brij – jullie eigen hete brij! – op tafel.
‘De gedachte dat het probleem niet van jou is, is het probleem’
De aller-aller-allerbelangrijkste boodschap van de voorstelling: ‘De gedachte dat het probleem niet van jou is, is het probleem’. Er wordt een appèl gedaan op het nemen van persoonlijke verantwoordelijkheid voor communicatie.
Het doel van de voorstelling:
- Plezier!
- De hete brij op tafel: dit is het gedoe in onze samenwerking, daar moeten we wat mee
- Herkennen van inefficiënte communicatie bij ieder persoonlijk en bij de ander
- Inzicht in de dynamiek van gedoe, de (onbewuste) inefficiënte communicatie in de Dramadriehoek
- Gezamenlijke taal waarmee het gedoe gemakkelijk besproken kan worden
- Een doorkijkje naar de weg uit het gedoe, naar meer helderheid en persoonlijke verantwoordelijkheid.
De crew van ‘Ja zo gaat het hier nou eenmaal’
Samen met de onovertroffen Hester Dadema van Helder Theater (www.heldertheater.nl – ze is goed zeg, Hester maakt van elk verhaal een invoelbare scene) geef ik de voorstelling vorm. De kunst is om een goede balans te vinden in beetje spanning, plezier, educatie en interactie en Hester kan dat als geen ander.
Acteur Jeroen Scholten is echt geweldig in gedoe, hij zet het allemaal zó geloofwaardig neer. Het is een groot plezier om met hem te werken!
En ik zelf doe mee natuurlijk, als tegenspeelster van Jeroen én ‘als mezelf’ want ik leg de patronen van frustratie en onmacht uit.
En hup! Net begonnen en er zijn al boekingen!
Dit zijn de try-outs:
- Op 19 april aanstaande geven we de voorstelling voor het eerst, op de inspiratiedag voor medewerkers van het SintLucas, vakschool voor creatief talent in Eindhoven. De scenes zijn uitgewerkt, we zijn aan het repeteren. Spannend en veel zin in.
- Half mei verzorgen we ‘m bij een grote gemeente in Brabant voor honderd interne dienstverleners. En helemaal leuk: we zullen ook het nagesprek faciliteren.
- En ik ben in gesprek met een overheidsinstelling – maar da’s nog te vroeg om er over te vertellen. Als dat doorgaat is de try-out agenda van ‘Ja zo gaat het hier nou eenmaal’ volboekt.
Over de voorstelling ‘Ja zo gaat het hier nou eenmaal’
‘Ja zo gaat het hier nou eenmaal’ verheldert de vaste, ingesleten patronen van inefficiënte communicatie binnen jouw organisatie. Het is dan ook op jullie praktijk geschreven: scènes in de voorstelling brengen het ongemak in jullie samenwerking scherp in beeld. En legt uit hoe het ontstaat en hoe het aan de gang blijft. Na afloop kent iedereen die erbij was de Dramadriehoek, zijn of haar eigen bijdrage aan het gedoe en weet een uitweg. Plus, heel belangrijk: iedereen heeft een leuk uur gehad!
Meer weten?
Op www.heldere-zaken.nl vind je alles over frustratie en onmacht op het werk, maar nog niets over de voorstelling. Zo nieuw is het allemaal.
Dus wil je meer weten, bijvoorbeeld of het iets zou zijn voor jouw organisatie? Ik denk graag met je mee. Bel me op 06 52 372 572.
Vieve