Vergroot de kans dat je krijgt wat je wilt!
Het is even uit je comfortzone maar de resultaten zijn goed.
Zeg jij altijd wat je graag wilt? Of denk je er nog eens over na? En dan nog eens? Veel van ons hebben geleerd dat vragen niet netjes is. De boodschap van ‘Kinderen die vragen worden overgeslagen’: jij bent niet belangrijk, met jouw wensen hoeven we geen rekening te houden.
En zo hebben we stilletjes en vol verwachting gehoopt dat onze ouders ons gaven wat we zo graag wilden.
En nu we volwassen zijn – en eigenlijk wel beter weten – doen we dat nog steeds. We verwachten dat ons lief aanvoelt wat we willen. Of dat onze leidinggevende het wel zal begrijpen, die hint of die blik. Maar ojee – al die ouders, partners en leidinggevenden, collega’s en vrienden: ze hebben werkelijk geen idee!
Maar met Sinterklaas pakken we het anders aan.
We maken een lijstje en zetten er voor t gemak vast een linkje bij. Zodat de gulle gever precies weet wat we willen hebben. Toch best handig, dat aangeven wat je wilt.
De Wet van Sinterklaas geldt altijd.
Echt, eerlijk waar. Jij bent belangrijk – en dus is dat wat je wilt of waar je behoefte aan hebt dat ook. Wil je koffie? Naar huis? Maak je je ergens zorgen over? Behoefte aan een goed gesprek of aan duidelijkheid? Last van iemand? Spreek het uit. Maak van je hart geen moordkuil.
De Wet van Sinterklaas bestaat uit drie onderdelen:
- Je mag altijd zeggen wat je wilt (waar je je zorgen over maakt, waar je behoefte aan hebt)
- Je krijgt het niet altijd
- Je mag het zo vaak vragen als je wilt
Nee, je krijgt niet altijd wat je wilt.
Die kans is er ook en dat is jammer. En soms is het zelfs heel erg. En toch: omgaan met de waarheid is uiteindelijk vaak minder energievretend dan hopen op een wonder. Hoe pijnlijk ook, met afwijzing kun je leren omgaan. En het geeft ruimte om andere opties te onderzoeken. Misschien kun je het in een andere situatie nog eens bespreken of onderzoeken hoe het op een andere manier wél mogelijk is.
Wet van Sinterklaas gaat over het nemen van invloed en verantwoordelijkheid.
Als we afspreken dat we beiden mogen zeggen wat we vinden en willen, zijn we ook samen verantwoordelijk voor het verloop en het resultaat van ons gesprek of samenwerking. Andersom geldt ook: als je ervoor kiest om iets niet uit te spreken, neem je daar zelf de verantwoording voor.
Gedoe is overal – maar de Wet van Sinterklaas scheelt veel!
Eén van de kenmerken van ineffectieve communicatie in de Dramadriehoek is dat er iets belangrijks niet op tafel komt. Iedereen in het gesprek vermijdt het moeilijk of gevoelig onderwerp. Met alle gedoe van dien. Als je zegt wat je wilt, hoeft de ander er niet naar te raden en kunnen de oordelen en aannames en al het gedoe wat daar uit volgt, achterwege blijven. Die helderheid, dat scheelt bakken energie.
Verder lezen?
Ik schreef al eerder over De Wet van Sinterklaas
Denk je nou iets als:
- ‘Ik weet helemaal niet (meer) wat ik wil, ik voeg me altijd naar wat een ander wil’. Lees er meer over in mijn blog Stop met wegcijferen.
- ‘Ik weet wel wat ik wil, maar niet hoe ik dat op een goede manier kan zeggen’. Voor inspiratie lees het blog Meest gehoorde klacht.
- ‘Ik weet wel wat ik wil, maar ik durf het niet te zeggen, hoe los ik dat op?’ Hier lees je alles over in mijn blog over Zelfbewust werken met de Heldere Driehoek.